PID DIKAGUMI DI PARLIMEN

Jual 5,000 pau sehari melalui Internet
KUALA LUMPUR 13 Nov. – Langkah kerajaan mewujudkan Pusat Internet Desa (PID) telah membolehkan peniaga kuih pau meningkatkan pendapatan berlipat kali ganda dengan jualan kira-kira 5,000 biji sehari.

Timbalan Menteri Tenaga, Komunikasi dan Multimedia, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, jualan sebanyak itu telah dibuat oleh seorang peniaga di Simpang Empat, Perlis setelah menggunakan kemudahan di PID untuk mengiklankan kuihnya dalam Internet.

“Peniaga perempuan ini yang pada asalnya menggunakan basikal kini telah memiliki van untuk membekalkan kuih bukan sahaja ke rumah malah ke kedai-kedai ternama,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Ir. Hasni Mohammad (BN-Pontian) mengenai apakah program yang telah dijalankan oleh kerajaan bagi membolehkan orang dewasa celik teknologi maklumat (IT).

Dalam pada itu, Shaziman berkata, sebanyak 42 PID telah diwujudkan oleh kerajaan di seluruh negara sejak 2003 yang sehingga kini dikunjungi 56,000 orang.

“Daripada jumlah ini, ramai juga yang terdiri daripada kalangan petani dan peladang yang berminat belajar cara-cara menggunakan komputer dan Internet,” ujarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Idesa